"Het allerhoogste wat je kunt bereiken is altijd jezelf ZIEN en jezelf ZIJN".


Dit ben ik

Dit aspect gaat over zelfbewust zijn. Hoe beter je weet wie je bent des te beter je grenzen kunt zetten tussen jou en de ander. Een ander helpen is fijn. De ander helpen waarbij je over je grenzen gaat is te ver en  te veel. Hoe beter jezelf kent hoe beter de verbinding met jezelf gemaakt kan worden. Mensen die hier in disbalans zijn hebben behoefte om te veranderen maar weten niet in welke richting. Kunnen daardoor moeilijk keuzes  maken. Durven niet voor zichzelf te gaan staan.

 "Ik ken mijn kracht en mijn zwakte. Hoe beter ik weet wie ik ben, hoe beter ik mijn grenzen aan kan geven. Hoe beter ik mijn lichaam ken, hoe beter ik weet wat van mij is en wat van de ander."

 • Ik laat mijn talenten zien
 • Ik bewaak mijn grenzen
 • Ik ken mijn kracht en mijn zwakte

Hoe groot is je kracht en zelfvertrouwen als je goedkeuring niet afhankelijk is van de ander. Als je jezelf in alles wat je bent en hoe je eruit ziet en wat je doet ten alle tijden kunt goedkeuren. Wat een win-win situatie dat is voor jezelf en voor de ander naast jou. Stel je eens voor wat een zelfbewustzijn er vrij komt als een mens zichzelf durft goed te vinden. Niet uit egoïsme maar uit een goedkeuren. 

 

En dat heb je zelf gedaan, gewoon binnen de muren van je eigen huis.

Ik ben zelfbewust Dit is mijn plaats

Dit aspect gaat over geaard zijn. Ieder mens heeft via zijn geboorte recht om hier op aarde zijn plaats in te nemen. Hoe zit dat als je het niet doet? Hoe losser je op je ‘plek’ staat hoe meer je in je hoofd gaat (veel denken). Hoe moeilijker het is om keuzes te maken (hoe meer angsten er komen om keuzes te durven maken). Het gaat hierbij niet om meer of minder intelligent zijn. Het gaat om het gevoel van binnen dat ieder van ons mag hebben dat je er toe doet. Dat het belangrijk is dat je er bent. 

" Hier sta ik en ik sta stevig. Ik laat me niet opzij schuiven want ik mag er zijn. Ieder mens heeft een plaats op de wereld, zonder een goede plaats ´val´ je om. Met een eigen plaats kun je jezelf veel beter handhaven in welke situatie dan ook." 

 • Mijn plaats hier op aarde is mijn geboorterecht.
 • Net zoals een ander hier mag zijn zo mag ik hier ook zijn.
 • Niemand kan op mijn plaats staan want deze is van mij.

Het is zo makkelijk gezegd: dit is mijn plaats. Hoe makkelijk geven we onze plaats af aan een ander? Hoe moeilijk is het soms om je eigen plaats te verdedigen in deze maatschappij. Of je geleerd bent of niet, rijk of arm, een beperking hebt of niet... Klachten  beginnen bij het over je grenzen laten komen van de ander. Hoe prettig is het als je vanuit je eigen IK – boodschap kunt aangeven wat jouw plaats is, wat jouw grenzen zijn. 

Mooi zeg om een eigen plaats te hebben! 

Ik ben geaardDit is wat ik voel

Dit aspect gaat over authentiek zijn. Leven met een open hart. Luisteren naar je hart en daar gehoor aan geven. Niet stuk gaan op ‘opvoedingszinnen’ maar voelen dat je het recht hebt om te (leren) voelen wat goed is voor jou.  Durven kiezen voor je eigen authenticiteit. Voorbij gaan aan wat jij voelt, is meelopen met het gevoel van anderen. Doen wat anderen zeggen. Zwichten voor groepsdruk omdat je je eigen gevoel buiten spel zet. Daarmee kun je in disbalans raken en veel meer in je hoofd gaan zitten.  

 

"Ik luister naar mijn gevoel. Ik ben mezelf ook als dat anders is want dat is nou eenmaal wie ik ben. Luisteren naar je hart en daar gehoor aan geven.  Als je hart gesloten is, loop je makkelijker mee met anderen, doe je eerder wat anderen je zeggen". 

 • ik ben mezelf
 • ik mag anders zijn
 • ik luister naar mijn gevoel

Het is makkelijk om zomaar iets te zeggen of om niets te zeggen. Maar er is moed voor nodig om uit te spreken wat ik voel. Mensen om me heen hebben me aangemoedigd om te zeggen hoe ik het voel, ze luisteren echt naar mij. En ook mijn lichaam en gezicht vertellen mijn emotie.  Ik kan in alle rust aan andere aangeven wat goed voelt voor mij. De ander zal dat ook als respectvol ervaren. Ik geloof in wie ik ben. Doordat ik geleerd en gevoeld heb dat ik mag zijn wie ik ben, durf ik te spreken vanuit mezelf. Ik mag fouten maken, want mijn gedrag is niet wie ik ben. 

 

Als mens ben ik in wezen helemaal top!

Ik ben uniekDit is wat ik wil

Dit aspect gaat over zelfvertrouwen. Verbaal durven zeggen hoe het voor jou mag zijn. Zeggen is niet gelijk aan het ook krijgen. Zeggen is communiceren met de ander hoe het voor jou is. Gehoord worden. Alles wat je kunt uiten hoeft zich binnen in jou niet op te kroppen. Dat scheelt een hele hoop ballast en kopzorgen.

"Ik weet wat ik wil en laat me horen. Zeggen is niet gelijk aan krijgen maar daar begint het wel mee. Communiceren met de ander. Gehoord worden. Alles wat je uitspreekt, hoef je niet op te kroppen. Dat scheelt een hoop ballast en kopzorgen".

 

 • ik durf te spreken
 • ik maak mezelf duidelijk
 • ik weet wat ik wil en laat me horen

Heel gemakkelijk kan ik aangeven wat ik wil. Ik durf dat aan te geven omdat ik me veilig voel. Ik gebruik hiervoor een goede houding. Ik kijk de ander aan en ik spreek op een duidelijke toon. Ik geef aan als ik zelf wil spelen. Ik zeg NEE als ik iets niet wil doen. Ik vraag om hulp als ik die nodig heb. Ik geef goed aan als ik wil dat je van me afblijft. Ik geef aan wat en op welke manier ik iets prettig vind. Bijvoorbeeld: mijn haren wil ik zacht geborsteld hebben. Kriebelen vind ik het fijnst als dat op mijn rug gebeurd. Zachtjes en soms iets steviger. Ik heb hulp nodig bij het aandoen van mijn schoenen, dichtmaken kan ik ze wel zelf.

 

Ik ben duidelijk over wat ik wil!

Ik heb zelfvertrouwenIk ben een sociaal wezen

Dit aspect gaat over sociaal zijn. Je bent niet alleen. De ander hoort daar ook bij. Hoe leef je samen in de beste verbinding met elkaar. Hoe kun je in gelijkwaardigheid met elkaar omgaan? Hoe leer je voelen dat niemand boven je staat? En niemand onder je? Jij kunt de ander helpen maar je mag ook om hulp vragen. Wij zijn samen. 

 

"Ik zie en hoor jou ook. We zijn gelijk aan elkaar en ik respecteer je. Ik kan jou helpen en jij mij. Je bent niet alleen. De ander hoort daar ook bij. Als je je niet verbonden bent met de ander dan ben je alleen. Eenzaamheid is hier een gevolg van".

 

 • Ik zie en hoor jou ook
 • Ik kan je helpen en jij mij
 • We zijn gelijk en ik respecteer je

Ik ben een sociaal wezen. Ik luister naar anderen, anderen luisteren naar mij.

Vanuit respect voor mezelf heb ik respect voor de ander. Ik kan mijn wensen gemakkelijk kenbaar maken aan de ander. De ander luistert naar mij en leert mij op die manier dat ik ook mag luisteren naar de ander. Ergens in het midden vinden we elkaar vanuit respect en begrip. 

 

Het is fijn om een sociaal wezen te zijn vanuit mezelf!

Ik ben niet alleenDe volwassene en ik

Dit aspect gaat over omgaan met senioriteit. De kennis en levenservaring mag overgedragen worden met woorden die voor het kind begrijpelijk zijn. Om ze vergeving, compassie, gelijkwaardigheid en mededogen mee te geven. Ieder mens is gelijk in menszijn ondanks functie, leeftijd of levenservaring. Kijk maar eens hoe goed alles om ons heen functioneert. De volwassene heeft te beseffen wat voor een erfgoed hij achterlaat. Het kind mag met de oudere terugkijken in het verleden en daarvan leren en daar zijn dingen uithalen die helpen bij zijn groei.

 

"Je deelt jouw kennis en levenservaring met me en toont me waar ik vandaan kom. Ik leer veel van je. Iedereen is mens. We verschillen van elkaar door leeftijd, functie en levenservaring". 

 • Jouw levenservaring is fijn
 • Je ging me voor
 • Ik leer van je

Ik heb kennis en levenservaring van de tijd dat ik al besta. De oudere heeft natuurlijk al veel meer levenservaring en kennis dan ik. Ik kan van de oudere mens leren hoe je met elkaar omgaat, hoe je jezelf kunt uitdrukken en hoe je 'JA' en 'NEE' kunt zeggen. Het is voor mij heel fijn om hier en daar de ‘levenskunst’ af te kijken. Ook ik  heb goede dingen waar de oudere van kan leren. Denk maar aan spontaniteit en energie. En ik kan van de oudere leren hoe je rustig kunt worden of hoe je dingen vanuit een ander perspectief kan zien. 

 

Samen komen we veel verder.

Ik kan omgaan met senioriteit