" Weet dat je een wonder bent, dat er in alle voorbije jaren nooit een kind is geweest zoals jij en dat er tot het eind van de wereld geen kind zal zijn als jij."


Gehoord en gezien worden

Ieder kind is uniek, authentiek en iedere dag in ontwikkeling.  De methode bevat informatie en creatieve oefeningen die het kind aanzetten tot  bewustwording vanuit de eigen kwaliteiten. De lessen zijn altijd op dezelfde manier opgebouwd. Dit geeft herkenning en zorgt voor rust en duidelijkheid. De lessen: les 1. Nieuwsgierig zijn

Titel les 1: Het is niet zoals het lijkt

Vaardigheid: Nieuwsgierig zijn

Je geeft antwoord op hoezo  (het is niet zoals het lijkt) en wat levert nieuwsgierig zijn?

Hoe gaan we dat doen?

 

Inhoud:  We nemen allemaal de wereld om ons heen op onze eigen manier waar. Als je dit weet dan ontdek je ook dat een ander het anders ziet. Dat is interessant.

In deze les werken we met onze zintuigen en ervaren we wat je nog meer kunt zien als je er voor open staat. Hiermee nemen we waar en worden we bewust van onszelf, de ander en de wereld om ons heen.

Wat zijn zintuigen? Welke zintuigen heb je? Wat kun je er mee? Hoe werken ze? Hoe kan ik ze positief inzetten?

(aspect: dit ben ik) 

kinderen Groep 1 & 2

De kinderen in groep 1 en 2 gaan deze eerste les een mooi IK- visje maken. Vooral met woorden en lichaamsgerichte oefeningen gaan kinderen onderzoeken wie ze zelf zijn en wie de ander is.

Ik- bewustzijn is hier het startpunt. En het allerbelangrijkste is wel dat ze ontdekken dat we allemaal waardevol zijn. Hoe ons lichaam in elkaar zit en hoe het is opgebouwd is bijzonder. Als je je ervan bewust bent dat je waardevol bent, zul je ook zuinig omgaan met jezelf en met de ander.

 

KINDEREN Groep 3 & 4

Horen, zien, voelen, ruiken, proeven. Het lijkt alsof we dat allemaal het zelfde doen. Toch verschillen we daar enorm in. Deze week neem ik de leerlingen van deze twee groepen mee aan de hand van een proefje. Zelf ervaren is toch het fijnste. 

 

KINDEREN Groep 5 & 6

Je verplaatsen in de ander is waardevol. De kinderen in groep 5 en 6 gaan een 'stip' zetten op een leeg vel papier. Wat kun je maken van deze stip? Iedereen ziet dezelfde stip maar elk kind maakt er toch iets anders van. Jouw manier van kijken is waardevol. De manier van kijken van de ander is ook waardevol. Als je mag kijken op je eigen manier en je ook in elkaars zienswijze kunt verplaatsen in de wetenschap dat ze allebei waardevol zijn, verandert onzekerheid in vertrouwen. Er komt waardevolle verbinding tussen de kinderen.  

 

KINDEREN Groep 7 & 8

Mijn talenten zijn waardevol. De kinderen in groep 7 en 8 gaan met behulp van woorden uiting geven aan alle waardevolle kwaliteiten van zichzelf. Met kleur en beeldmateriaal geven ze vorm aan hun eigen gezicht. Je ziet hoe waardevol jouw talenten zijn. Daarnaast zie je ook dat je de wereld om je heen ervaart door de 'mix' waar je uit bestaat. Afkomst, opvoeding, leeftijd, geslacht, wat je van jezelf vindt en hoe je denkt dat anderen over je denken zijn allemaal onderdelen van die mix.


Wat levert het op?

 

Kinderen ervaren dat je ook leren kunt leren. Alle activiteiten, of ze nu bij het hoofd horen, vanuit het hart plaatsvinden of in de buik als wens beginnen, alles is mogelijk en te leren. Door de uitleg van de werking van het hoofd (aangegeven in zo eenvoudig mogelijke taal) begrijpen kinderen hoe het werkt in je hersenen. Ze leren hoe gedachtes werken en hoe je die als kracht in kunt zetten in als ze iets spannend, ongemakkelijk, moeilijk of vervelend vinden. 

Door de bewegingsoefeningen ervaart het kind hoe prachtig het lichaam is gemaakt. Kinderen worden zich ervan bewust dat niets op zichzelf staat. En dat hoe beter je lichaam, hart en hoofd aan de binnenkant op 1 lijn liggen, hoe mooier je buitenkant zal zijn.

Door de creatieve oefeningen leren kinderen te kijken met hun hart. Ze ervaren dat hoe meer je iets met passie en motivatie doet, hoe beter je het onder de knie zult krijgen. 

 

Kinderen leren hun innerlijke kracht te herkennen, omhoog te halen en in te zetten om:

- zich beter te kunnen concentreren

- meer open te staan voor anderen

- zich beter te voelen in hun vel

- meer zelfvertrouwen te krijgen.